About This Blog

“Maecen tempu tel lus egetof condimentum rhoncus se quam semper libero”
by Namquam Adipiscing
Delete this widget from your Dashboard and add your own words. This is just an example!

Tak tiau..tanya laa..jangan dok chempeqhaa!!!

|

23 April 2010

[ Malu bertanya kawan, sesat cari jalan pulang. Biar ia berkesan, di lubuk hati terpendam. - Semangat Yang Hilang | XPDC ]


Ada sesetengah orang, depa tau bahawasanya depa ni tak tau. Depa menyedari akan hakikat bahawasanya, apabila seseorang itu tak tau, maka perkara yang perlu dilakukan olehnya adalah bertanya. Itu adalah kaedahnya dan merupakan satu-satunya cara, bagi depa-depa yang mahu tergolong dalam golongan 0rang-orang yang "tau".

Tapi peliknya, tak miau jugak bertanya. Tak tiau pasaipa??

Selalunya, kalau buleh kat orang tua-tua, depa suka kata lagu nih, "mungkin jugak sebab ada emas dalam mulut dia. Ya la, takut-takut sat lagi kalau gagah jugak bukak mulut, pieyy habih jatuh semuaa. Orang kutip habis, tak tinggai apa dah la kat dia. Sebab tu dia tak miau bukak mulut".

Sama la jugak macam dalam kelas aku semalam, ada banyak benda sebenarnya yang aku nak tanya Syeikh tentang madah yang dia dok syarah. Tapi apakan daya, apabila aku cuba nak bukak mulut, tiba-tiba saja, badan rasa tak sedap, hati dok dup-dap~ dup-dap~. Dan yang paling buat aku rasa tak selesa, apabila gemuruh mula menguasi jiwa. Kesudahannya, aku lebih rela duduk sambil-sambil pasang telinga mendengar syarahan dan memberi perhatian kat buku yang ada di depan aku sahaja daripada membuka mulut bertanya sekaligus memberi peluang kepada rasa "kepuasan" untuk bertakhta di atas hati.

Bukan Syeikh tak semawa suruh bertanya. Malah acap kali sangat tawaran sedemikian rupa di buat, khususnya untuk pelajar-pelajar ajnabi yang macam aku, yang sering kali menghadapi masalah komunikasi dan kurang mendapat pemahaman yang padat daripada apa yang disampaikan olehnya. Seperti biasa, aku lebih selesa dan rasa selamat bila tak buka mulut, untuk bercakap dan bertanya tentang apa yang aku tidak faham. Mesti Syeikh marah dan bengang dengan kelakuan macam tu.

Tapi apa buleh buat, aku sendiri pun tak buleh nak berbuat apa-apa. Bahkan, aku sendiri pun tak faham la pasaipa semua ni berlaku.

Masalah tidak mahu bertanya ni, bukan saja di dalam kelas, khususnya semasa bersama dengan Syeikh yang mengajar. Kalau di dalam kelas, kemungkinan aku malu dengan sahabat-sahabat aku yang berkongsi warganegara dengan aku. Ya laaa, mana tidaknya, bahasa arab aku hancus, punah, lebur, hancur, musnah dan segalanya. Kadang-kadang aku rasa macam soalan yang aku nak tanya tu, macam tak relevan, tak masuk akai dan tidak layak untuk diajukan kepada Syeikh. Seolah-olah soalan tu mudah sangat untuk dijawab tanpa perlu merujuk kepada Syeikh. Makanya aku terpaksa mengaku bahawasanya muka aku tak cukup tebal untuk menghadap muka mereka saat-saat begitu.

Tetapi, yang membuatkan aku hairan, masalah yang sama juga aku hadapi ketika bermuamalah dengan arab-arab di tepi jalan. Sehingga bertanyakan soalan yang mudah dan senang pun, aku masih malu dan berat mulut untuk bertanya.

Hermm...mungkinkah untuk sebati dengan keadaan persekitaran, suasana dan memahami budaya sesuatu masyarakat sehingga menjadikan aku berani bertanya, akan mengambil masa??

Berapa lama lansung nak kena amik. Takkan tunggu lagi sehari dua nak balik tanahair, lepas jadi graduan baru nak mempunyai kekuatan dan keberanian untuk bertanya?? Jangan sampai jadi, "Sudah Terhantuk Baru Terngadah".

YA NAHAR ESWED...YA KHABAR ESWED...YA LAHWEEE!!!

P / S : Papan-papan tanda jalan-jalan di Malaysia berbilang-bilang bahasa.

0 comments: