About This Blog

“Maecen tempu tel lus egetof condimentum rhoncus se quam semper libero”
by Namquam Adipiscing
Delete this widget from your Dashboard and add your own words. This is just an example!

BaHaSa aRab + aKu + BoLa SePaK...

|

1 May 2010

[ Sheikh Mansour bin Zayed bin Sultan Al Nahyan adalah seorang ahli politik berbangsa Arab yang berasal dari UAE. Beliau juga merupakan pemilik sebuah kelab ternama di Liga Perdana Inggeris iaitu, Manchester City.]


1) Aku lebih berasa senang dan "enjoy" menyaksikan perlawanan bola sepak bersama dengan pengulas berbahasa Arab.

2) Jika aku terpaksa menyaksikan perlawanan bola sepak bersama dengan pengulas bahasa lain, aku rasa kurang seronok dan hilang semangat untuk menontonnya, biarpun semata-mata ingin meraikan sahabat-sahabat yang gemar menyaksikannya bersama pengulas berbahasa Inggeris.

3) Harus jelas, aku bukan jumud. Aku bukan anti Bahasa Inggeris. Malah aku juga tidak pernah menafikan kepentingan bahasa-bahasa lain terutamanya bahasa itu. Bahasa Inggeris adalah bahasa utama di dunia. Bahkan, hampir setiap sekolah di setiap peringkat di dunia diterapkan Bahasa Inggeris supaya mereka dapat menguasainya dengan baik termasuk di M'sia.

4) Biarpun ramai yang beranggapan bahawa mereka (pengulas berbahasa Arab) ini terlalu melampau (overact), riuh rendah, menggelabah dan sebagainya ketika membuat ulasan, tetapi itulah salah satu keunikan yang mereka miliki yang jarang ada pada Bahasa Inggeris. Siapa yang menyaksikan pertandingan dalam keadaan senyap dan sunyi sepi?

5) Bagi mereka yang tinggal di Mesir dan gemar menonton perlawanan bola sepak, aku sarankan supaya mereka beralih menyaksikannya bersama pengulas berbahasa Arab.

6)  Nama-nama seperti Hasbullah Awang dan Zainal Abidin Rawop adalah di antara pengulas-pengulas terkenal di  M'sia. Yusuf Seif dan Faris Ewad adalah di antara nama-nama pengulas berbahasa Arab yang terhebat di negara Arab. Aku paling minat dengan seorang pengulas yang bernama Essam Syawali yang berasal dari Tunisia. Suaranya seakan mempunyai aura yang mampu membangkitkan keghairahan dan semangat untuk menyaksikan perlawanan bola sepak.

7)  Jangan melihat kepada keterlampauan mereka sewaktu mengulas sesebuah perlawanan sahaja. Cuba lihat manfaat lain yang anda akan dapat. Biarpun anda merasakan ianya tidak banyak membantu anda untuk menguasi bahasa arab dengan berkesan, tetapi anda masih berpeluang untuk menambah mufradat (perkataan/vocab) baru dalam usaha untuk memantapkan Bahasa Arab anda. Aku banyak mempelajari istilah-istilah moden dalam ulasan mereka.

8) Anda harus lebih realistik. Anda bukan berada di sebuah negara yang majoriti rakyatnya mampu bertutur dengan baik dan fasih di dalam Bahasa Inggeris seperti Filipina, Cameroon, Nigeria dan South Africa serta lain-lainnya. Anda bukan berada di England, bukan juga di Australia. Tetapi anda berada di sebuah negara yang penduduknya menjadikan Bahasa Arab sebagai bahasa utama di dalam menjalani kehidupan seharian mereka.

9) Malah, satu perkata yang anda sendiri sedia maklum bahawa, masih ramai rakyat penduduk di negara ini yang lemah bertutur di dalam bahasa Arab Rasmi (baku/fusha). Mereka lebih gemar dan selesa bertutur dengan bahasa arab pasar (dialek). Mungkin ianya membuatkan anda sedikit serabut. Jadi, untuk lebih selesa berkomunikasi dan memudahkan urusan muamalah dengan mereka, kaedahnya adalah anda perlu sedikit sebanyak menguasi bahasa mereka. Apa yang anda cuba buktikan ketika enggan menggunakan bahasa Arab di negara mereka!!?. Jangan lupa kepada pepatah "masuk kandang kambing, mengembek, masuk kandang kerbau, menguak".

10) Jelasnya, penguasaan bahasa asing adalah satu cara yang membolehkan anda terlepas dari tipu daya yang mereka rancangkan!

Tambahan ;

1) Aku lemah dalam Bahasa Inggeris walaupun itu adalah bahasa asing pertama yang aku kenal dalam hidup aku.

2) Pengakuan jujur : Aku masih belum mampu untuk menguasi Bahasa Arab dengan baik sekalipun aku menghabiskan masa yang agak lama di negara Arab.

3) Bahasa Arab juga sudah mempunyai nilai yang cukup tinggi dan mempunyai peranan penting di dunia yang serba moden ini. Tidak keterlaluan jika aku katakan bahawa bahasa Arab adalah bahasa globalisasi yang harus dikuasi oleh setiap bangsa yang ada di atas muka bumi ini. Ianya sudah hampir setanding dan setaraf dengan bahasa-bahasa utama dunia yang lain.

4) Bahasa Arab secara tidak lansung mendapat tempat yang Istimewa dari segi ekonomi. Asia Barat yang memuatkan negara-negara Arab di dalamnya, adalah diantara zon yang memiliki pelabur-pelabur yang berpontensi tinggi dan mampu untuk menjana pertumbuhan ekonomi sesebuah negara. Malaysia juga banyak berusaha menarik mereka untuk datang melabur di negara itu.

Sekian.

P / S : "Hongga-Bongga" bukan berasal dari Arab atau Melayu. Kajian masih giat dijalankan untuk mencari dari mana perkataan itu datang.

0 comments: