About This Blog

“Maecen tempu tel lus egetof condimentum rhoncus se quam semper libero”
by Namquam Adipiscing
Delete this widget from your Dashboard and add your own words. This is just an example!

Kalah & Menang

|

6 November 2008

(Real Madrid tumbang di hadapan penonton sendiri kepada musuh tradisi, Juventus. Barack Obama menang dalam pilihanraya Presiden Amerika)

Bagi penyokong kelab-kelab bola sepak (eropah khususnya), pastinya hampa akan merasa terkilan, hampa dan "ketidakpuashatian" apabila pasukan yang hampa sokong menerima kekalahan. Apatah lagi pasukan hampa tersebut, kalah di tempat sendiri, setelah kalah di tempat lawan.Tambahan pula, beberapa jam sebelum perlawanan bermula, pihak pengurusan pasukan hampa, melalui lawan web rasmi atau tidak rasmi, menyatakan bahawa mereka akan berhempas-pulas menebus kekecewaan sekaligus mencapai kemenangan yang mereka dan hampa impikan.

Akhirnya...padan muka hampa. Fanatik sangat. Tak pasai-pasai hampa nak mendemtumkan daun pintu bilik hampa serta berketat muka seolah-olah kehidupan hampa pada hari itu tak bermakna (malang la kununnya). Secara faktanya, samada pasukan yang hampa sokong tu menang atau kalah, hampa secara lansung atau tidak lansung tidak akan mendapat apa-apa keuntungan baik di atas dunia yang fana ini mahupun di akhirat yang kekal abadi. Apa yang hampa lakukan tu sebenarnya, hanyalah semata-mata menggambarkan rasa "ketidakpuasan" hati hampa, yang mana selepas itu mengakibatkan hampa punya perasaan di balut dengan kekecewaan dan kehampaan. Apa la hampa ni, jadilah hamba Allah yang senantiasa mesyukuri nikmat yang diberi dengan percuma ni. Huhuhu...sekali lagi PADAN MUKA HAMPA!!!wekk!!!

Apa pun, semestinya aku nak ucapkan tahniah (sudah tentu bukan kepada kelab-kelab bola sepak yang berjaya layak ke pusingan seterusnya) kepada "The New President Of United States Of Amerika" Barack Obama. Beliau merupakan bangsa Afrika-Amerika berkulit hitam yang pertama dan merupakan yang ke-44 menjawat jawatan No1 di Amerika. Walaupun sebelum ini banyak spekulasi liar yang dilemparkan terhadapnya, Obama tetap meraih kemenangan yang cukup besar dalam sejarah pencalonan presiden Amerika. Ini menunjukkan bahawa rakyat negara itu benar-benar terdesak dan amat memerlukan kepada perubahan.

Dengan kemenangan ini, Obama bukan saja dilihat sebagai pemimpin negara itu, bahkan Obama juga merupakan seorang ketua kepada negara UNILATERAL. Ini bermakna, selepas ini Obama bakal memainkan peranan yang cukup besar dalam membawa perubahan kepada senario politik dunia. Beliau juga bertanggungjawab dalam memastikan satu perubahan yang perlu berlaku kepada dasar-dasar negara itu terutamanya dasar luar. Ini termasuk apa yang berlaku sewaktu pemerintahan Bush berkenaan dengan pencerobohan dan peperangan yang dicetuskan di serata dunia.

Sebagai umat Islam, sudah tentu kita mahukan satu perubahan yang bersifat adil dan saksama dalam memastikan agama Islam terpelihara. Sudah lama Islam sering dijadikan bahan cemuhan dan kritikan. Pelbagai jenis tuduhan dilemparkan terhadap Islam gara-gara sikap tidak bertanggungjawab pihak-pihak tertentu. Justeru dengan kemenangan Obama, semoga beliau lebih bersikap prihatin dan segera mencari jalan penyelesaian terhadap konflik global, khususnya yang berkaitan dengan keganasan dan pencerobohan serta peperangan yang mengakibatkan kebuluran dan kemiskinan seperti yang berlaku di Palestin, Afghanistan dan Iraq serta beberapa buah negara yang lain khususnya negara Islam. Obama juga diharapkan dapat mengkaji kedudukan pengaruh Israel yang dilihat sebagai punca utama pergolakan yang berlaku dan merupakan penyebab misi kedamaian dan kesejahteraan tidak dapat di laksanakan.

Sesungguhnya, kemenangan dan kekalahan itu adalah adat di atas dunia. Apa yang kita rancangkan semuanya akan ditentukan oleh Allah S.W.T. Kata pepatah, " Bola itu bulat, macam-macam boleh terjadi".

P/S:Arrghhh...tidak...tidak...tidak...

0 comments: