About This Blog

“Maecen tempu tel lus egetof condimentum rhoncus se quam semper libero”
by Namquam Adipiscing
Delete this widget from your Dashboard and add your own words. This is just an example!

Akhlak Terpuji Peribadi Dihormati!

|

2 April 2009

Firman Allah S.W.T yang bermaksud;
Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta ia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang) Surah Al-Ahzab : 21
Dalam sebuah hadis sabda Nabi SAW yang bermaksud;

“Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna Iman adalah manusia yang akhlaknya paling baik.”

Sabda Nabi SAW juga yang bermaksud;

“Sesungguhnya aku diutuskan bagi menyempurnakan akhlak yang baik.”

Akhlak merupakan salah satu tuntutan syarak yang wajib ditunaikan oleh setiap manusia muslim.

Tanpa akhlak, muslim yang selayaknya menerima pujian akan dicela dan dihina ekoran akhlak yang mulia tidak ditonjolkan kepada manusia, terutama kepada bukan muslim.

Rasulullah SAW merupakan seorang pemimpin besar yang telah membuktikan kehebatan dan keindahan akhlak baginda.

Sebagai umat Nabi Muhammad s.a.w , sewajibnya kita mengikut segala akhlak Baginda SAW, agar ikutan tersebut memberi kesan kepada kita dengan mendapat syafaat dan tergolong dari kalangan orang yang bersama-sama dengan baginda SAW di dalam syurga nanti.

Sumber: AL-BAKISTANI KE FIKRAH HAI

-------------------------------------------------------------------------------------------------

"Siti Nurhaliza kunjungi Nik Aziz"


KOTA BHARU, 2 April: Penyanyi nombor satu Negara, Datuk Siti Nurhaliza Taruddin hari ini mengadakan kunjungan hormat ke atas Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Pertemuan yang diadakan di Pejabat Menteri Besar yang berlangsung kira-kira setengah jam itu turut dihadiri suaminya, Datuk Seri Khalid Jiwa atau lebih dikenali dengan panggilan ‘Datuk K’.

Siti Nurhaliza yang lebih mesra dengan panggilan ‘Siti’ mengambil peluang bertemu dengan Tuan Guru sempena dengan persembahannya di negeri itu sempena keputeraan Sultan Kelantan, Sultan Ismail Petra yang ke-59 di sebuah hotel malam tadi.

Sempena dengan kunjungan julungkali itu, Siti Nurhaliza turut menyampaikan cenderahatinya buat Tuan Guru dan begitu juga Tuan Guru turut menyampaikan cenderahati kepada pasangan suami isteri itu.

Datuk K sempat bertanya tentang kesihatan Tuan Guru khususnya berhubung masaalah penyakit yang dihidapi ketua kerajaan itu.

Siti ketika ditemui melahirkan rasa syukur kerana hasrat yang telah lama diidamkannya itu untuk bertemu akhirnya membuahkan hasil walaupun pertemuan itu hanya secara spontan tanpa dirancang awal.

Menurutnya, selama ini beliau hanya mengenali Tuan Guru hanya dalam media masa dan televisyen sahaja, tanpa bertemu secara dekat.

“Alhamdulillah Tuan Guru bersedia menerima kunjungan hormat saya dan suami dan pertemuan ini sebenarnya tiada sesuatu yang istimewa sebenarnya, maksudnya tiada agenda apa-apa.

“Orang kata sepanjang hidup ni nak juga lah bertemu dengan Tuan Guru kerana saya begitu menghormati beliau secara peribadinya,”ujarnya lagi.

Setelah bertemu dengan Tuan Guru, beliau semakin mengenalinya sambil menyifatkan Tuan Guru seorang yang berpegang pada prinsip serta ajarannya yang tersendiri.

“Saya selalu datang Kelantan, orang kata nak jugalah bertemu dengan Tuan Guru selaku tuan rumah pada negeri ni dan tidak adalah orang kata istimewa ke apa-apa ke," katanya.

Sementara itu kakitangan Pejabat Menteri Besar serta kakitangan awam lain yang berhampiran dengan pejabat itu turut mengambil peluang untuk bertemu dengan salebriti ternama itu sambil bersalam dan bergambar.

Salmah Mat Husain
Foto: Rizal Tahir
Sumber: SIASAH

P/S: Akhlak yang mulia adalah cerminan dari keperibadian yang unggul..

0 comments: